Unitárius templom: száz négyzetméteren középkori falképek, egyedülálló kazettásmennyezet, festett faberendezések, árpád kori szentély! Katolikus templom: rokokkó mennyezet, reformáció elotti faszobrok, mellékoltár 1646-ból, XVIII. századi könyvtár!

 

 

 

 

 

szél

 

szél

 

 

szél

 

szél

szél

 

szél

 

 

szél

 

szél

szél

 

szél

 

english m r

 

szél

 

szél

futás Idegenforgalmi információk, Szállásfoglalás, Programok: Craciunel Tourist S. R. L.

csík

 

 

 

Alapitvány

 

Alapitvány

 

 

kedvencekhez | kezdőlapnak

 

DESIGN ÉS PHP: Barabás Lehel

 

 

 

 

 

     

!!! A Hír Televizió vendége Szombathelyi Gyula!!!

 

!!! A Duna Televizió adása !!! Klikk

 

MTV Kárpáti Krónika - 2006. április 7. péntek reggel
Készítette: Bodó Ildikó, Szikszai Olivér, Fancsali Levente, Székelyudvarhely

A homoródkarácsonyfalvi unitárius templom műemléképületnek számít. A 13-dik század első felében építették, azóta többször renoválták. A templom belsejében lévő bútorzat, románkori szentélye és a diadalíven található 17-dik és 18-dik századi feliratok is bizonyítják a templomban műemléki értékét. Magyarországi restaurátorok úgy döntöttek, hogy felmérik a templombelsőt, mely során dokumentálják a festett berendezéseket és a diadalíven lévő írásokat. A felmérés során, a lepattogott vakolat alatt a restaurátorok felfedeztek egy falfestmény részt, melyről kiderült, hogy a Szent László legenda freskója.

LÁNGI JÓZSEF restaurátor
-Az a megdöbbentő, hogy hihetetlen friss és nagyon eleven színei vannak, olyan mintha ma festették volna, majdnem azzal a színpompával láthatjuk, mint a középkori szemlélő is, a különlegessége pedig az, hogy a legendának vannak variánsai, itt egy ilyen különleges és ritka variáns található, ahol Szent László váradi elindulása előtt, van egy jelenet, amit többen kihallgatásnak neveznek.

A freskók feltárásának anyagi fedezetét a magyarországi "Homoródkarácsonyfalváért Alapítvány" felvállalta, így a munkálatok folytatódhatnak. A szakemberek eddigi feltételezései szerint a freskók a középkorból származnak és szerzőjük ismeretlen.

 

Krónika, 2006-08-03.

Freskó Szent László kerlési csatájáról

Falfestményeket találtak a homoródkarácsonyfalvi unitárius templom restaurálásakor.
"Hic fuit Basilius Makay et Ajtay" áll a homoródkarácsonyfalvi unitárius templomban tavasszal feltárt Szent László-freskóba kaparva. A második keresztnevet már olvashatatlanná súrolta az idő, az A. D. 1599 viszont jól látszik, a kilencesek szára nagy ívben a freskó aljáig kanyarodik.

A falfestményeket, amelyek egyikébe beleírta magát az egykori Makay Balázs, áprilisban bontotta ki Lángi József budapesti restaurátor, állapotkonzerválásukra augusztus szeptemberben kerül sor. A templom restaurálása a kazettás mennyezettel folytatódik, ezt a múlt héten bontotta le Mihály Ferenc, aki szovátai restaurátorműhelyében másfél-két év alatt végzi el a kazetták helyreállítási munkálatait. Száz négyzetméter felületen százhat, többségében virágornamentikás kazetta díszíti a templom mennyezetét, amelyet háromméteres deszkákból alakítottak ki, kazettának csak a festés és az osztólécek miatt látszanak. 1752-ben készült, a kor divatja szerint. Annak idején a festőasztalosok tavasszal elvállalták a munkát, és tavasztól őszig megfestették a templomkertben, a földön az egész mennyezetet" mondja Mihály Ferenc. A közel kétéves restaurálás során előbb megtisztítják, fertőtlenítik és konzerválják, majd esztétikai helyreállítást-kiegészítést végeznek mind a festék-, mind a faanyagon. "A festékréteg is károsodott, a hiány 30-50 százalékos, a faanyag mérsékelten rovarkáros, de az állapota nem rosszabb és nem jobb, mint valamennyi, restaurálatlan korabeli mennyezeté" mondja a szovátai restaurátor.
Lángi Józsefnek és Mihály Ferencnek két közös könyve jelent már meg erdélyi falképekről és faberendezésekről, a harmadik kötet kiadás előtt áll. Évek óta együtt dolgoznak, felleltározva a még fellelhető freskókat, mennyezeteket, szószékeket, faszobrokat egész Erdélyben. A karácsonyfalvi templom teljes festett templombelsőt rejt a vakolat alatt, Lángi József három festményt tárt fel eddig - ismerteti a jelenleg Budapesten tartózkodó kollégája munkáját Mihály Ferenc. Közülük a legrégebbi a Jézus születése egyik jelenetét ábrázoló, amelyen egy kancsóból vizet öntenek a Kisjézusra. A Szent Kereszt feltalálása és a három királyok imádása még nincs teljesen kibontva, takarja a falat a papszék és világháborúk elesettjeinek emléktáblája. A templom északi falán, a karzat magasságában viszont teljes szépségében napvilágra került a Szent László kerlési csatáját, a kun elrabolta lány megmentését ábrázoló freskó. "Feltehetően 14. századi a festmény, leginkább a gelenceihez hasonló. Jó állapotú, jó minőségű, a restaurálás során nem lesz esztétikai kiegészítés, csak állapotkonzerválás" mondja Mihály Ferenc. A munkálatokat a budapesti bejegyzésű Homoródkarácsonyfalváért Alapítvány finanszírozza. "Az egyház, az alapítvány és a restaurátorok között létrejött szerződés alapján dolgozunk, a tízmillió forintra rúgó költségeket a DonaDöne budapesti és a Fenestella illyefalvi cég, illetve Nobilis Kristóf adományából fedezzük" mondta Szombathelyi Gyula, az alapítvány elnöke.


Szerző: Kovács Csaba

 

 

Lauf Judit: Tüzes kardok - Magyar Nemzet 2006. aug. 19.

A cikk megtekintéséhez klikk ide

 

 

Magyar Művészetért Díj Kuratóriumának Bartók Béla-emlékdíját kapta Homoródkarácsonyfalva unitárius temploma a Szent László freskóért.

A neves kitüntetettek névsora: klikk ide

 

 

Bemutatja Karácsonyfalvát a népszerű Székelyföldi szálláskereső is! (www.szekelyszallas.net)

Link: klikk ide

 

 

Székely Hírmondó 2007.04.11.

Magyar történelem a falon

A cikk megtekintéséhez klikk ide

 

!!! A Duna Televizió adása !!! Klikk

 

 

"Ember, ki a búzamag vagy,

Ne szállj le a malomkőről!
 
Csordul a liszt a szék-kupákba.
A magunk fogy, marad az én.
Ám ha jó kovászunk, pékünk,
Marad voltunk is - Kenyér.
 
Marad eszménk a leszünk..."
 
 

Mandics György: Temesvári golgota, X. verse

 

 

 

 

 

 

 

 

Mátyás Zoltán: Stáció

 

 

Látnivalók

Szent László legendája

 

 

 

 

---- Karácsonyfalva ----

Unitárius templom: száz négyzetméteren középkori falképek, egyedülálló kazettásmennyezet, festett faberendezések, árpád kori szentély! Katolikus templom: rokokkó mennyezet, reformáció elotti faszobrok, mellékoltár 1646-ból, XVIII. századi könyvtár!