Unitárius templom: száz négyzetméteren középkori falképek, egyedülálló kazettásmennyezet, festett faberendezések, árpád kori szentély! Katolikus templom: rokokkó mennyezet, reformáció elotti faszobrok, mellékoltár 1646-ból, XVIII. századi könyvtár!

 

 

 

 

 

szél

 

szél

 

 

szél

 

szél

szél

 

szél

 

 

szél

 

szél

szél

 

szél

 

english m r

 

szél

 

szél

futás Idegenforgalmi információk, Szállásfoglalás, Programok: Craciunel Tourist S. R. L.

csík

 

 

 

Alapitvány

 

Alapitvány

 

 

kedvencekhez | kezdőlapnak

 

DESIGN ÉS PHP: Barabás Lehel

 

 

 

 

 

 

Köszöntjük az Olvasót!

Itt és most nem régi könyvekben, hanem gyönyörű műemlékekben van megírva a történelmünk. A titkok megőrződtek, majd elővétettek, akár az angyali szobrász márványtömbjeibe rejtett szobrok, hogy a ma és a jövő emberének valljanak.

Ki tudhatta, hogy Homoródkarácsonyfalva, ez a kicsi székely falu megmutatja a XXI. század emberének és a következő nemzedékeknek a magyarok kárpát-medencei történelmének századait? Ismertük az unitárius templom árpád-kori szentélyét, de csak most láthatjuk anjou- és zsigmond-korabeli középkori falképeit. Tudtuk, hogy helyreállításra szorul az unitáriusok csodálatos festett kazettás famennyezete, de az ajtók, a faberendezések eddig elrejtették titkaikat. A katolikus templom csodálatos oltárai, püspökszent szobrai, ragyogó barokk olajfestmény stációi igazi szellemi gazdagságról vallanak. Nem tudhattuk, hogy egy ezer lelkes kicsi faluban a jezsuiták ragyogó könyvtárat hoztak létre – a XVIII. század végén.

Jöjjenek velünk olvasni a történelmet az épületekből, a képekből, a szobrokból!

Hitünk szerint a műemlékhelyreállítás az itt élő magyar közösség jövőjének záloga is. Eddig helyreállításra került az unitárius templom rendkívüli kvalitású freskóinak többsége, a faberendezés, a festett fakazettás mennyezettel. A katolikus templom épület belső megújult, az igen kvalitásos berendezéssel együtt.  Az utazó folyamatában láthatja a munkálatokat, de már most gyönyörködhet az eddig helyreállított műemlékekben. Pihenjen meg a páratlan természeti helyen fekvő Dungó - fürdő gyógyvízében, összegezze gondolatait az erdő szélén, a Gesztenyés – kert fái alatt! Homoródkarácsonyfalva gyönyörű fekvése, a falu sajátos elrendezése, a szép házak, a székelyek vendégszeretete valódi örömmel ajándékozzák meg az érdeklődő, sétáló, utazó embert.

Köszöntjük az Utazót!

 

 

 

Szent László legendája

Az MTV Múlt-kor adásában

 

 

 

Homoródkarácsonyfalva

Duna TV

 

Második rész itt

Harmadik rész itt

 

"Ember, ki a búzamag vagy,

Ne szállj le a malomkőről!
 
Csordul a liszt a szék-kupákba.
A magunk fogy, marad az én.
Ám ha jó kovászunk, pékünk,
Marad voltunk is - Kenyér.
 
Marad eszménk a leszünk..."
 
 

Mandics György: Temesvári golgota, X. verse

 

 

 

 

 

 

 

Mátyás Zoltán: Stáció

 

 

Látnivalók

Szent László legendája